Het jachtluipaard

Hoe zien ze eruit?

De Cheetah is een lichtgewicht
in vergelijking met andere grote katten;
volwassen dieren wegen maar 39-65 kilo.
Kop en romp zijn samen 112-135cm lang;
de lange staart 66-84cm.

De leefgebieden

Jachtluipaarden leven voornamelijk
in Zuid- en Oost-Afrika,
ook in het Midden Oosten
(Iran) en Zuid Azie.

Wat eten ze?

De jachtluipaard jaagt elke dag op dieren die minder dan 40 kg wegen.
Daartoe behoren onder andere gazelles, impala's, kalveren van het wildebeest en hazen.
De prooi wordt beslopen tot ongeveer 10 meter en daarna opgejaagd.
De jacht duurt gemiddeld 20 seconden en zelden langer dan een minuut.
Ongeveer de helft van alle pogingen is succesvol.
Na deze krachtexplosie zijn de dieren zo uitgeput
dat ze vaak eerst moeten
rusten voor ze kunnen eten
waardoor sterkere rovers
als leeuwen en hyena's
de kans krijgen om de prooi in te pikken.

De voortplanting

Na een draagtijd van 90-95 dagen kunne de vrouwtjes tot acht jongen werpen maar vaker zijn het er drie tot vijf.
De jongen wegen bij de geboorte 150-300 gram en beginnen de moeder te volgen als ze ongeveer 6 weken oud zijn.
De jongen worden ongeveer 6 maanden door de moeder gezoogd en verlaten haar als ze ongeveer 13 tot 20 maanden oud zijn.
De jonge dieren kunnen nog verscheidene maanden bij elkaar blijven.


Terug naar home