Lynx

Hoe zien ze eruit

De lynx hoort tot de katachtige, dus zoals katten, tijgers en leeuwen.
Je kan deze kat herkennen aan zijn grote ronde kop
en de pluimpjes op zijn oren en zijn lange bakkebaarden.
Die pluimpjes en bakkebaarden helpen hem om beter te horen,
daardoor kunnen zij dieren van kilometersver horen.
De pluimpjes op hun oren kunnen maximaal 4 centimeter worden
en is bij elke lynx anders.
Sommige hebben dichtbehaarde puntige pluimpjes
en andere hebben meer pluizige wijd uit elkaar staande pluimpjes.
Ze hebben over het algemeen een lichte (gele) vacht met zwarte stippen.
s Winters wordt hun vacht grijs en dikker.
Zelfs hun voetzolen zijn dan ook behaard.
Met hun zeer lange poten kunnen ze dan goed door de sneeuw banjeren.

De leefgebieden.

De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden
in Europa en een groot deel van Azi voor.
Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn
deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig
vrij zeldzaam geworden.
Ze leven vooral nog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout.
In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet.
In Nederland is vooralsnog niet voldoende aaneengesloten bos
voor een herintroductie. Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag.
Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten
tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval.
Als ze hun prooi niet binnen enkele meters te pakken kunnen
krijgen laten ze hem lopen.

Wat eten ze

Kikkers en hagedissen, muizen, hazen
en zelfs jonge hertjes: je kunt niet zeggen
dat het menu van de lynx niet gevarieerd is.
In n nacht legt hij makkelijk 20 tot 60 kilometer
af om aan lekkere hapjes te komen.
Eigenlijk is het maar goed dat lynxen zulke goede jagers zijn.
Zo worden ze niet zo makkelijk het slachtoffer
van gif dat door jagers in de natuur wordt gelegd.
Want lokaas eet de lynx alleen maar als hij echt niks anders vindt.
Hij eet liever vers.

De voortplanting

Lynxen blijven alleen.
Alleen in februari en maart niet,
want dan is het paartijd en zoeken zij de vrouwtjes op.
Als een mannetje en een vrouwtje in hetzelfde gebied zitten,
slaakt het vrouwtje sterke kreten uit, de zogenaamde uilenroep,
die je honderden meters ver kunt horen.
Na de draagtijd van 70 dagen werpt het vrouwtje gemiddeld twee jongen.
De welpjes worden geboren in een spleet tussen de rotsen of een holle boom.
Bij de geboorte wegen ze tussen 200 en 300 gram.
De ogen gaan pas na 10 dagen open.
Ze hebben al haren en de vacht heeft een aardekleur en zwarte vlekken.
De vader besteedt verder geen tijd en aandacht aan de jongen.
De jongen gaan met de moeder mee op jacht als ze 3 maanden oud zijn.
Ze blijven een jaar bij hun moeder, tot de volgende paartijd.


Terug naar home